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Abstract: 

Q1: Are pipelines at the South West Pipe Services facility in Texas subject to 40 CFR part 61, subpart 
M? 

A1: Yes. EPA finds that the pipeline is considered a facility component being renovated, and is subject 
to the asbestos NESHAP. 

Q2: If the pipeline renovation, containing more than one percent asbestos and more than 260 linear 
feet, is made friable (i.e., crumbled, pulverized, or reduced to powder) subjecting the project to the 
regulations under 40 CFR part 61, subpart M, who is considered the owner/operator? 

A2: EPA finds that the owner/operator can be the owner of the pipeline, the contractor removing the 
pipe from the ground, and the company that purchases the pipe to recycle the steel pipe, based on the 
definition of owner or operator in the Asbestos NESHAP. Therefore, all entities involved in a pipeline 
renovation operation, which is subject to the requirements of the asbestos NESHAP, would have to 
comply with the asbestos NESHAP standards. 

Q3: If the pipeline renovation is not subject to the regulations under 40 CFR part 61, subpart M, and 
the pipe is sold to a third party, which by its work practice causes the pipe to become friable, is the 
pipe now regulated under the asbestos NESHAP? 

A3: Yes. EPA finds that the asbestos-impregnated tar or asbestos paper coating use on pipelines is 
considered Category II asbestos-containing material. When it was removed as nonregulated, there is 
the expectation the coating would remain nonfriable and disposed in an approved landfill. Selling the 
pipe to a third party, who then causes the coating to become friable, defeats the purpose of the rule. 
Once the third party causes 260 linear feet of pipe coating to become friable the job is now regulated 
and all applicable regulations apply under the asbestos NESHAP. 

Q4: Are there guidelines for recycling of old pipelines under 40 CFR part 61, subpart M? 

A4: No. EPA explains that there are no guidelines for recycling. However, the recycling operation may 
be subject to the asbestos NESHAP regulations if it causes the pipeline to become friable. 
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Letter: 

Ms. Kaaren Cambio 
SouthWest Pipe Services, Inc. 
1700 Newman Avenue 
P.O. Box 2187 
Alvin, TX 77512-2187 

Dear Ms. Cambio: 

I am responding to your letter of March 16, 2006 in which you identify several issues regarding coated 
pipelines, the recycling of such pipelines, and the asbestos National Emissions Standards for 
Hazardous Air Pollutants (NESHAP), 40 C.F.R. Part 61, subpart M. 

Are the pipelines subject to the asbestos NESHAP? Under the asbestos NESHAP, pipelines are 
considered a facility component of the oil refinery, natural gas processing plant or other commercial, 
industrial or institutional operation with which they are associated. Under 40 C.F.R. 61.141, facility 
component means any part of a facility, including equipment. When a pipeline is removed from the 
ground, it is considered a renovation operation. A renovation means "altering a facility or one or more 
facility components in any way, including the stripping or removal of regulated asbestos-containing 
material (RACM) from a facility component." [40 C.F.R. 61.141]. Nonetheless, the pipes must contain at 
least 260 linear feet of RACM that will be stripped, removed, dislodged, cut, drilled, or similarly 
disturbed for the asbestos NESHAP regulations to apply. [40 C.F.R. 61.145(a)(4)(i)]. One of the 
materials defined in the asbestos NESHAP regulations as RACM is "Category II nonfriable asbestos­
containing material (ACM) that has a high probability of becoming or has become crumbled, pulverized, 
or reduced to powder by the forces expected to act on the material in the course of the . . . renovation 
operations." [40 C.F.R. 61.141]. Category II nonfriable ACM is defined as "any material, excluding 
Category I nonfriable ACM, containing more than 1 percent asbestos . . . ." Id. Category I nonfriable 
ACM specifically means "asbestos-containing packings, gaskets, resilient floor covering, and asphalt 
roofing products containing more than 1 percent asbestos," none of which apply here. Id. 

Based on these regulatory provisions, if the pipes at issue are wrapped either in asbestos-impregnated 
tar or asbestos paper, and the tar or paper contains greater than 1% asbestos, then the tar or paper 
are considered Category II asbestos-containing material (ACM). Furthermore, 

EPA believes that when the pipes are removed during a renovation operation, there is a high 
probability that the asbestos-impregnated tar or asbestos paper will become friable (i.e., crumbled, 
pulverized, or reduced to powder). Accordingly, where these conditions exist, the pipeline renovation 
operation is subject to the asbestos NESHAP renovation regulations. See 40 C.F.R. 61.145. 

As an example, assume a pipeline owner will renovate one mile of pipeline. The pipeline will be cut into 
20 foot sections to allow the pipe to be removed safely from the ground and readied for transport. One 
mile of pipe cut into 20 foot sections yields 264 sections of pipe. To cut those pipes, six inches of 
tar/paper on each side of the cut will be made friable to allow the cutting device access to the pipe. 
Therefore, one foot of tar/paper per section of cut pipe will be crumbled, pulverized or reduced to 
powder. With 264 sections of cut pipe yielding one foot of damage each, the result is an exceedance of 
the asbestos NESHAP's regulatory threshold of 260 linear feet on pipes for renovations. This example 
excludes other damage to the tar/paper that could occur during the renovation operation as a result of 
using heavy machinery to excavate the pipe. For instance, as the heavy machinery removes the 
surrounding soil, the equipment can damage the tar/paper covering, adding additional friable material to 
the overall linear footage. 

If the pipeline renovation is subject to the asbestos NESHAP, the ?owner/operator? of the renovation 
operation is responsible for handling, transporting, and disposing of the RACM in accordance with the 
asbestos NESHAP. The asbestos NESHAP defines owner or operator of a demolition or renovation 
activity to mean: 

any person who owns, leases, operates, controls, or supervises the facility being demolished or 
renovated or any person who owns, leases, operates, controls, or supervises the demolition or 
renovation operation, or both. [40 C.F.R 61.141]. 

In your situation, as I understand it, the company that is cutting the pipes and removing them from the 
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ground is an owner/operator of the pipeline renovation operation. (Again, this assumes that the pipeline 
renovation operation is subject to the requirements of the asbestos NESHAP, as discussed more fully 
above). As such, that company is responsible for complying with all applicable asbestos NESHAP 
requirements governing the handling, transportation, and disposal of the RACM. Should that 
owner/operator choose to sell or auction the pipe to a third party, they still are liable under the asbestos 
NEHSAP for ensuring that the asbestos-containing waste material is disposed of in accordance with 
the asbestos NESHAP's requirements. It is EPA's interpretation of 40 C.F.R. 61.145(b)(4) that the 
original owner/operator of the renovation operation that submits the renovation notification is required to 
include in the original or amended notification the name(s) and address(es) of the third party companies 
that acquired the renovated pipe. 

As contemplated by the definition of "owner or operator of a demolition or renovation activity," which is 
quoted in full above, there can be more than one owner/operator in connection with any given 
renovation operation. In the case of a pipeline renovation operation that already 

is subject to the asbestos NESHAP, such as the example provided above, if the "original" 
owner/operator sells or auctions the cut pipe to a company, such as SouthWest Pipe Services 
(SouthWest), who will in turn strip the tar or paper off the cut pipe sections, then that entity also 
becomes liable under the asbestos NESHAP as an owner/operator. This is because (1) the definition of 
renovation includes ?the stripping or removal of RACM from a facility component" [40 CFR 61.141], 
which is precisely what SouthWest would be doing, and (2) the definition of owner/operator includes 
"any person who owns, leases, operates, controls, or supervises the demolition or renovation operation" 
[40 C.F.R. 61.141], which covers SouthWest under the circumstances laid out in this letter because 
SouthWest would be operating, controlling, and/or supervising that aspect of the renovation operation in 
which they are engaged. Once such an entity is an owner/operator in connection with a pipeline 
renovation project that is subject to the asbestos NESHAP, then that entity, along with the "original" 
owner/operator, also is responsible for complying with all applicable asbestos NESHAP requirements 
governing the handling, transportation, and disposal of the RACM. 

If, however, the asbestos NESHAP is not triggered by the initial actions of the owner/operator cutting 
the pipe into sections and removing those sections from the ground (for instance, the tar or wrap, as 
Category II nonfriable ACM, was kept in a nonfriable state during the renovation operation), then an 
entity such as SouthWest is not entering into a situation where the sections of pipe they might be 
obtaining already are covered by the asbestos NESHAP provisions. However, as I hope is clear above, 
the recycling operation that you describe in your March 16, 2006 letter nonetheless could trigger the 
asbestos NESHAP requirements to the extent such activities, which again appear to implicate the 
asbestos NESHAP?s definitions of renovation and owner/operator, result in generating RACM that 
exceeds the asbestos NESHAP?s regulatory threshold for pipe. At this time, however, EPA does not 
have enough information to determine whether the recycling process you describe would trigger the 
asbestos NESHAP provisions in this way. 

Following are answers to your remaining questions and observations: 

Question #1: The recycling operation reclaims pipe, are there guidelines under the asbestos NESHAP 
for a recycling operation? 

There are no guidelines that apply to the type of recycling you described. However, as noted above, the 
asbestos NESHAP regulations themselves may apply to such activities. 

Question #2: The recycling process as described does not cause the tar/paper removal to be made 
friable, so is the waste material considered not to be regulated asbestos-containing material? 

If the pipe came from an asbestos NESHAP regulated renovation operation, the pipe is already 
regulated. In light of this, and as already pointed out above, the activities you propose appear to make 
you an owner/operator and, therefore, along with the "original" owner/operator, 

fully responsible for complying with all applicable asbestos NESHAP requirements governing the 
handling, transportation, and disposal of the RACM. If, however, the pipe does not come from an 
asbestos NESHAP regulated renovation operation, but your process in fact causes the tar or paper to 
become pulverized, crumbled or reduced to powder, your process will have caused Category II non­
friable material to become friable. This too would subject your operations to all the applicable asbestos 
NESHAP requirements, including those relating to notification, air emissions, handling, transportation, 
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and disposal. At this time, however, EPA does not have enough information about your recycling
 
process to determine whether it will or will not cause the tar or paper to become friable.
 

Question #3: The Company proposes to handle disposal issues depending upon how it acquires the
 
pipe. Are these correct assumptions?
 

a) SouthWest purchases the pipe, retrieves and loads the pipe as company operations. SouthWest is
 
the owner.
 
b) SouthWest purchases the pipe but accepts it when loaded on their trucks. SouthWest becomes the
 
owner once the trucks are loaded.
 
c) SouthWest cleans the pipe for the owner/operator as a service. Pipe ownership remains with the
 
owner/operator.
 

If SouthWest acquires renovated pipe that is subject to the asbestos NESHAP regulations, SouthWest
 
will be considered an owner/operator and must comply with the renovation regulations of the asbestos
 
NESHAP. If SouthWest obtains non-regulated pipe and during the recycling process and will cause or
 
causes the tar or paper to become friable, then SouthWest is subject to the renovation requirements of
 
the asbestos NESHAP.
 

Question #4: Is leaving the pipe in the ground acceptable?
 

If the pipe simply is left in the ground (i.e., abandoned in place), the requirements of the asbestos
 
NESHAP are not triggered and, therefore, do not apply. However, in the future, should a company
 
cause the ACM pipe to become friable during an excavation, that operation and that company could be
 
subject to the asbestos NESHAP regulations.
 

Question #5: What is the process for having EPA recommend our solution for recycling old pipelines?
 

Generally, the EPA does not endorse a specific process. Instead, it encourages companies to develop
 
solutions to address environmental and regulatory needs. As you?ve described your process, it could
 
be one solution that addresses the regulatory requirements of managing regulated asbestos-containing
 
material under the asbestos NESHAP. However, EPA would need additional information before
 
deciding whether that is the case.
 

Finally, in the course of preparing this response, it was brought to my attention that another potentially
 
hazardous material could impact your operations. Specifically, I am informed that some pipe coatings
 
contain Polychlorinated biphenyls (PCBs) in concentrations greater than 50 ppm. If this is the case,
 
EPA?s PCB regulations at 40 C.F.R. Part 61 do apply. The PCB program requires materials with
 
greater than 50 ppm PCBs to be managed and disposed of in a responsible manner. For more
 
information about the PCB program, please visit www.epa.gov/pcb.
 

The Office of Civil Enforcement, the Office of Air Quality Planning and Standards and the Office of
 
General Counsel have reviewed this determination.
 

Very truly yours,
 

Michael S. Alushin
 
Compliance Assessment and Media Programs Division Office of Compliance
 

cc: Charlie Garlow, OCE 
Susan Fairchild, OAQPS 
Chris Kaczmarek, OGC 
Tom Simons, OPPTS 
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